Vendula Borůvková

1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo


Je pondělí 28. října 1918. Jedenáctiletý Jenda Vosika už se těší, jak si po škole zahraje s kamarády fotbal. Jenže jeho tatínek, učitel a zapálený vlastenec, s ním má na odpoledne úplně jiné plány. Právě dnes vzniklo Československo. A Jenda netuší, že tohle jeho zpoždění je jen začátek velkého dobrodružství, které se protáhne na několik let a skončí o tisíc kilometrů dál. Z bouřlivých Sudet až na Podkarpatskou Rus. Ilustrovaný román pro mladé čtenáře o neklidných událostech prvních dnů samostatného státu i o Jendových snech, v nichž hlavní roli hraje fotbalový míč. O střetech mnoha pohledů a mnoha pravd. A taky o pouličních bitkách i cestách za kusem špeku a pytlíkem krup. 

Listování v knize zde.

O autorce

Vendula Borůvková (*1977) vystudovala střední knihovnickou školu a poté divadelní dramaturgii na brněnské JAMU. Působila jako dramaturgyně například v HaDivadle nebo Divadle v 7 a půl a pro tyto scény také připravila několik původních her. V současné době pracuje jako šéfredaktorka časopisu 100+1 historie. Je autorkou cestopisné knihy pro děti Annie a berlepsové (Host, 2014), pro Český rozhlas napsala drama Magdalena Dobromila a pohádku MedvěČokoláda. Ve svém volném čase vytváří vzdělávací workshopy, rolové hry a larpy z historie 20. století. 

O ilustrátorovi

Vojtěch Šeda (*1985) je ilustrátor a autor komiksů. Jeho práce jsou zastoupeny mimo jiné v publikacích Generace Nula: Český komiks 2000–2010 (2010) a Ještě jsme ve válce: Příběhy 20. století (2011). Podílel se na edukativní simulaci Československo 38–89 (2012) a s kolektivem Motiv vytvořil interaktivní komiks Murat (2014). Ilustroval komiksové knihy Jak se stal Havel prezidentem (2015), Spolkla mě knihovna (2017) a Hrdinové: Největší příběhy české kopané (2017). Pravidelně kreslí pro komiksovou revue Bublifuk.
 

Recenze
Petra Žallmannová, Tvar, 4/2019, dostupné zde.
 

Ilustrátor: Vojtěch Šeda
Nakladatel: Host
Počet stránek: 208
Formát knihy: 195 × 242

Dokumenty ke stažení:

1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo

Aktuality

O ceně

Výroční cena Zlatá stuha je každoročně udělována tvůrcům nejlepších knih pro děti a mládež vydaných v českém jazyce. Existuje již více než 30 let a představuje jedinou cenu v České republice zaměřenou výhradně na dětskou literaturu. Knihy procházejí pečlivým výběrem odborných porot. Zlatá stuha je tedy garantem kvalitních dětských knížek. Prostřednictvím doprovodných programů, jako je putovní výstava ilustrací, výtvarné dílny, besedy a autorská čtení, navíc podporuje růst čtenářské gramotnosti, rozvoj vztahu ke knihám i kulturní vyžití dětí. Vyhlašovatelem ceny je Česká sekce IBBY – Společnost přátel knihy pro mládež, a spolupořadateli Klub ilustrátorů dětské knihy, Obec překladatelů, Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského a Památník národního písemnictví. 

Partneři Zlaté stuhy