Petra Braunová

3333 km k Jakubovi

Podle deníku Mirka Korbela

Před prázdninami Mirek dostane od táty nečekanou a nevšední nabídku - dobrodružnou výpravu přes několik států, končící ve Španělsku. Je to cesta svatého Jakuba s cílem v Santiagu de Compostela. Musí se ovšem ujet 3333 km – na kole! Mirek výzvu přijme. Náročné a nepohodlné putování se nakonec pro bohémského otce i pubertálního syna stane zásadním zlomem v životě. 

 

O autorce: 

Petra Braunová (*1967) svou literární tvorbu věnuje především malým čtenářům a teenagerům. Absolvovala střední ekonomickou školu, a když se po roce 1989 otevřely hranice, odjela jako au-pair do Francie a Belgie. Tuto zkušenost zúročila v knize Česká služka aneb Byla jsem au-pair a posléze i v jejím pokračování. Po návratu se Petra Braunová vdala a narodily se jí tři děti. Pracovala jako sekretářka, obchodní referentka, účetní, průvodkyně Prahou, vychovatelka, dnes je autorkou na volné noze. 
V roce 2003 úspěšně debutovala Rošťákem Oliverem, v následujících letech už publikovala každým rokem – knížky pro začínající čtenáře, čtení pro kluky, romány pro dívky. Do literatury pro dospělé vstoupila Pozorovatelkou, kterou napsala společně s Leny Payerovou a za kterou autorky obdržely Cenu nakladatelství Albatros. Přestože Petra Braunová ráda vstupuje i do světa dospělých (Kalvárie, Klub radostí dnešního dne, různé biografie umělců), její doménou je literatura pro děti. Získala za ni mnohá ocenění (Výroční cena Albatrosu, Zlatá stuha), její knihy se pravidelně umisťují na předních místech celostátní čtenářské ankety SUK – Čteme všichni. 

O ilustrátorovi: 

Nikkarin (*1987), vlastním jménem Michal Menšík je ilustrátor a kreslíř komiksů. Poprvé na sebe upozornil komiksovým sborníkem Bunkr. V roce 2009 poté obdržel cenu Muriel za nejlepší krátký komiks, v dalších ročnících bývá pravidelně nominován v různých kategoriích. Doposud vydal vlastní komiksové knihy 130: Odysea130: Hodní, zlí a ošklivíBrutto 6: Spellsword Saga VII, další komiksy publikoval ve sbornících AarghJeště jsme ve válce,Návraty KometyČvutix nebo Komiksfest Revue. Za ilustrace ke knize Dračí polévka byl nominován na Zlatou stuhu. 

 

Metodické listy ke knize, které vznikly v rámci Čtenářských klubů, naleznete zde.

Ilustrátor: Nikkarin
Nakladatel: Albatros
Počet stránek: 136
Formát knihy: 145 x 205

Dokumenty ke stažení:

3333 km k Jakubovi

Aktuality

O ceně

Výroční cena Zlatá stuha je každoročně udělována tvůrcům nejlepších knih pro děti a mládež vydaných v českém jazyce. Existuje již více než 30 let a představuje jedinou cenu v České republice zaměřenou výhradně na dětskou literaturu. Knihy procházejí pečlivým výběrem odborných porot. Zlatá stuha je tedy garantem kvalitních dětských knížek. Prostřednictvím doprovodných programů, jako je putovní výstava ilustrací, výtvarné dílny, besedy a autorská čtení, navíc podporuje růst čtenářské gramotnosti, rozvoj vztahu ke knihám i kulturní vyžití dětí. Vyhlašovatelem ceny je Česká sekce IBBY – Společnost přátel knihy pro mládež, a spolupořadateli Klub ilustrátorů dětské knihy, Obec překladatelů, Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského a Památník národního písemnictví. 

Partneři Zlaté stuhy